google+ facebook twitter

Thursday 01 Dec 2022

Athens Warriors Hockey club

 

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο μπαστούνι χόκεϊ

Τα μπαστούνια του χόκεϋ επί πάγου (ή του ρόλλερ χόκεϋ) διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία. Πρωτού αγοράσετε το καινούργιο σας μπαστούνι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά τους ώστε να διαλέξετε το καταλληλότερο για εσάς.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι το υλικό κατασκευής, το μέγεθος, η ελαστικότητα (flex), και φυσικά η πλευρά του μπαστουνιού (δεξί/αριστερό).
Άλλες διαφορές που θα συναντήσετε είναι η καμπύλη της λάμας (blade curve), η λαβή (grip), και το σημείο εφαρμογής της μέγιστης ελαστικότητας (kick point).

Υλικό κατασκευής

Οι 2 κύριες κατηγορίες των μπαστουνιών ανάλογα με το υλικό τους είναι τα ξύλινα (wood sticks) και τα συνθετικά (composite sticks).

υλικό κατασκευής μπαστουνιών χόκεϊ επί πάγου ξύλο συνθετικό

Τα ξύλινα μπαστούνια είναι κατά κανόνα φθηνότερα, πιο βαριά, και πρακτικά δεν έχουν ελαστικότητα. Είναι προτιμότερα για μπαστούνια προπόνησης καθώς το βάρος τους θα γυμνάσει περισσότερο τα χέρια, αλλά και για χρήση στο ρόλλερ χόκεϋ εξωτερικού χώρου ή σε street hockey, όπου η επιφάνεια δεν είναι εξίσου λεία με τον πάγο ή το παρκέ. Επίσης τα ξύλινα μπαστούνια έχουν χαμηλότερη ανθεκτικότητα στον πάγο, όπου η λάμα του μπαστουνιού βρέχεται και σταδιακά καταστρέφονται οι ίνες του.
Τα συνθετικά μπαστούνια είναι αντιστοίχως ακριβότερα, πιο ελαφριά, ενώ η ελαστικότητα τους (flex) δίνει περισσότερη δύναμη στα σουτ αλλά και στις πάσες.
Είναι ιδανικά για το χόκεϊ επί πάγου αλλά και το ρόλλερ χόκεϊ από άποψης απόδοσης. Τα συνθετικά μπαστούνια χωρίζονται επίσης σε υποκατηγορίες με βάση τα υλικά κατασκευής τους, που καθορίζουν και το κόστος τους. Ενδεικτικά ένα συνθετικό μπαστούνι μπορεί να κοστίζει από 50 εώς 500 ευρώ.

Πλευρά

Η πλευρά του μπαστουνιού αποτελεί καθαρά θέμα προτίμησης κάθε παίκτη. Δεν υπάρχει "συνηθισμένη" πλευρά, ούτε και σχετίζεται αναγκαστικά με το χέρι που γράφουμε ή παίζουμε άλλα αθλήματα. Αριστερό μπαστούνι είναι αυτό το οποίο κρατάμε με το δεξί χέρι στο πάνω μέρος του μπαστουνιού, και το αριστερό χέρι χαμηλότερα. Δεξί μπαστούνι είναι αυτό το οποίο κρατάμε με το αριστερό χέρι στο πάνω μέρος του μπαστουνιού και το δεξί χέρι χαμηλότερα.

μπαστούνι χόκεϊ επί πάγου δεξί αριστερό πλευρά

Μέγεθος

μέγεθος μπαστουνιού χόκεϊ

Το μέγεθος του μπαστουνιού που πρέπει να αγοράσουμε είναι ανάλογο του ύψους μας. Γενικά, αυτό που θεωρείται καταλληλότερο είναι όταν κρατάμε το μπαστούνι όρθιο μπροστά μας, ενώ εμείς δεν φοράμε παγοπέδιλα/πατίνια, να φτάνει κοντά στο ύψος της μύτης μας. Όταν φοράμε παγοπέδιλα/πατίνια, το ύψος αυτό αντιστοιχεί κοντά στο πηγούνι. Το μέγεθος αυτό όμως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την θέση του παίκτη (οι αμυντικοί προτιμούν συχνά πιο μακριά μπαστούνια για να κόβουν τις πάσες ευκολότερα, οι επιθετικοί πιο κοντά μπαστούνια για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία), ή και αναλόγως με την προσωπική προτίμηση.

Ελαστικότητα (Flex)

Η ελαστικότητα του μπαστουνιού, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, μας δίνει περισσότερη δύναμη στα σουτ, κυρίως στα slapshots και τα snapshots.

μπαστούνι χόκεϊ επί πάγου flex

Το flex σε αριθμούς ξεκινάει απ'τα 30 και φθάνει εώς και τα 110. Όσο πιο χαμηλός είναι αυτός ο αριθμός, σημαίνει τόσο πιο ελαστικό είναι το μπαστούνι.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όσο πιο ελαστικό το μπαστούνι τόσο το καλύτερο. Το flex είναι κυρίως ανάλογο του βάρους μας, αλλά και της χρήσης του μπαστουνιού, του επιπέδου μας και της δύναμης μας.
Ενδεικτικά ένα παιδικό μπαστούνι μπορεί να έχει 50 εώς 60 flex, ενώ το μπαστούνι ενός άντρα ενήλικα 75-90.

Ένας καλός τρόπος να υπολογίσουμε το κατάλληλο flex που μας ταιριάζει είναι ο εξής:
Πολλαπλασιάζουμε το βάρος μας (σε κιλά) επί 1.1, και προσθέτουμε ή αφαιρούμε σύμφωνα με τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές:

  • +5 αν είσαι δυνατός και ξέρεις να σουτάρεις καλά.
  • +5 αν κάνεις πολλά slapshots.
  • -5 αν δεν είσαι πολύ δυνατός ή δεν είναι ο σωματότυπος σου δυνατός.
  • -5 αν κάνεις περισσότερα snapshots ή wrist shots.

Για παράδειγμα, αν ζυγίζουμε 70kg, ξεκινάμε απ’το 70 x 1.1 = 77flex. Για κάθε ένα απ’τα παραπάνω που ισχύουν για μας προσθέτουμε 5 ή αφαιρούμε 5. Ο τελικός αριθμός του flex που βγαίνει σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό είναι πολύ πιθανό να μην βγαίνει ακριβώς στα μπαστούνια που πωλούνται στην παραγωγή. Για αρχάριους παίκτες είναι συνήθως καλύτερο να προσαρμόζονται σε λίγο πιο χαμηλά νούμερα flex.

Πηγή : http://hockeyreviewhq.com/

Καμπύλη λάμας

καμπύλη λάμας μπαστουνιού χόκεϊ

Τα μπαστούνια διαφέρουν μεταξύ τους και στη λάμα του μπαστουνιού, με χαρακτηριστικά όπως ο τύπος της καμπύλης, το βάθος καμπύλης, η κλίση της λάμας κλπ.
Τα χαρακτηριστικά αυτά αλλάζουν την συμπεριφορά του μπαστουνιού κατά τον έλεγχο του πακ και κατά τη διάρκεια των σουτ.

Καθώς αυτό το άρθρο προορίζεται για αρχάριους, δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, συνιστώντας σας να διαλέξετε κάποια μη εξεζητημένη καμπύλη λάμας.

Σημαντικό!

Η ελαστικότητα του μπαστουνιού που αναγράφεται αφορά το ύψος του μπαστουνιού όπως το αγοράσετε. Αν κόψετε ένα συνθετικό μπαστούνι για να έρθει στο ύψος σας, λόγω του μικρότερου μήκους του μπαστουνιού γίνεται και λιγότερο ευλίγιστο, δηλαδή αποκτά πιο υψηλό αριθμό flex. Υπολογίζεται ότι κάθε 5 εκατοστά που κόβετε, ανεβαίνει ο αριθμός flex κατά 10.
Για τον λόγο αυτό πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν τόσο το ύψος του μπαστουνιού που σκοπεύουμε να αγοράσουμε όσο και το τελικό flex του μπαστουνιού μας ώστε να ταιριάζει στις απαιτήσεις μας

Ημερολόγιο

Τελευταία Νέα

tech-service
rollershop